wtorek, 2 kwietnia 2013

Pul Biber- smak Turcji

Biber (czyli turecki pieprz) poznałam dzięki mojej współlokatorce, która przez rok zgłębiała tajniki kuchni orientalnej będąc na erasmusie w Turcji.  Z niecierpliwością czekałam z nią na jej znajomego który miał ją odwiedzić w Polsce i przy okazji przywieźć tą magiczną przyprawę, której obecność w polskiej kebabiarni podnosi jej range do prawie tureckiej, a w rodzimym kraju króluje na każdym stole niczym cukier w cukiernicach w Polsce. Niestety kolega wizy nie dostał, ale kilogramowe opakowanie pieprzu i tak przyleciało do nas bezpośrednio dzięki koleżankom.  
Ku memu zaskoczeniu biber, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza pieprz, wcale nim nie jest. Jest czymś co bardziej przypomina zmieloną papryką chili, ale jednak istotnie różni się od posypek w młynkach które można nabyć w marketach, jest dużo lepsza! 
W sład biberu wchodzi:
  • ostra papryka suszona- grys 
  • ok. 8% olej roślinny 
  • ok. 12% sól

Papryka, by stać się bieberem musi przejść dwufazowy proces w którym najpierw jest suszona na słońcu w ciągu dnia, a w nocy jest szczelnie owijana, by mogła się "wypocić". W zależności od ilości dni suszenia papryka zmienia barwę na ciemniejszy.


Nadaje to przyprawie słonawy oliwny smak. Nie należy ona jednak do najbardziej ostrych papryk, poziom ostrości wynosi do 10 000 w skali Scovile'a.



Barwa Biberu zależy od czasu suszenia na Słońcu,
im dłużej tym przyprawa jest ciemniejsza.


W naszym studenckim mieszkanku nie wyobrażamy sobie życia bez biberu,
regularnie go podkradam gdyż sprawdza się do wszystkiego:
zupy, kanapki, zapiekanki, tosty, PIZZA(!) oraz oczywiście do mięs.
Dodatkowo można ograniczyć lekko zużycie soli soląc potrawy tylko biberem. 



Biber można bezproblemu dostać na allegro, za ok. 27.50 (z przesyłką) za 500 gram.
 Nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Produkowana według tradycyjnej receptury.


smakowitość- 8/10 jak na przyprawę
cena- ok. 36 zł/ kg
ostrość- 3/5



3 komentarze:

  1. Podzielam opinię autorki. Biber pasuje niemalże do każdego dania. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś Wielkaaa! Ja chyba tego własnie szukałam! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń