piątek, 15 marca 2013

Bird's Eye Chili (Thai Hot Chili)



Poziom ostrości -50 000- 100 000 Scoville 
Pochodzenie- Południowo- wschodnia Azja
Wysokość krzewu- nawet do 2 m
Kolor kwiatów- biały
Kolor owoców-  zielone-czerwone
Okres dojrzewania- 90-120 dni
Wielkość owoców- 2-3 cm
Zastosowanie- kuchnia azjatycka, głównie wietnamska
Poziom trudności uprawy-  Bardzo łatwy





Birds eye chilli pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej (Kambodża, Laos, Wietnam, Tajlandia, Malezja, Indonezja, Filipiny i Singapur) ich ostrość porównywana jest do Habanero.
Niektóre źródła podają, że nazwa pochodzi od  wysiewających paprykę ptaków, które są odporne na działanie chili, nie odczówają nieziemskiego pieczenia w porównaniu do ludzi.

Birds eye jest jednym z njałatwiejszych w uprawie gatunkiem papryki. Mogą rosnąć nawet na glebach piaszczystych. Tak jak pozostałe chili preferują ciepły i wigotny klimat, jednak ta jako nieliczna może wytrzymać temperatury nawet do -20 stopni C. W czasie zimy tracą wszystkie liście, by wraz z nadejściem wiosny wystrzelić zielonymi pędami.
Zastosowanie głównei w kuchni  wietnamskiej (zupy, sałatki, wietnamski sos rybny) oraz w kuchni tajskiej. Są one szeroko stosowane w wielu tajskich potrawach takich jak tajskie curry  lub po prostu mogą być spożywane na surowo.
Plik: Phrik Nam pla.jpg
Phrik Nam pla- sos rybny z dodatkiem Birds Eye, 
serwowany jako dodatek do większości tajskich dań


Podsumowując jest to najłatwiejsza w uprawie papryka, niewymagająca specjalnych warunków glebowych, oraz przechowywania w mieszkaniu w czasie zimy. Idealna na balkon, jak i do ogrodu. Gorąco rekomendowana początkującym hodowcom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz