czwartek, 7 marca 2013

Jalapeno



Poziom ostrości - 2,500-10,000 Scoville (lekko ostra) 
Pochodzenie- Meksyk
Wysokość krzewu- ok 50 cm
Kolor kwiatów- biały
Kolor owoców-  zielone-czerwone
Okres dojrzewania- 70-80 dni
Wielkość owoców- 5-9 cm
Poziom trudności uprawy- Łatwy

 


Jalapeño jest papryką od której przygodę z uprawą trzeba koniecznie zacząć.
Poziom ostrości tej papryki jest niewielki, dlatego jest idealnym dodatkiem do kanapek, pizzy, zapiekanek... wszystkiego gdzie chcemy poczuć lekką nutkę ostrości.


 Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9 cm i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę.
Pod koniec okresu dojrzewania jalapeño przybierają czerwony odcień, który jest jednak mniej pożądany ze względu na walory kulinarne, bardziej ceni się jeszcze zieloną paprykę.
Ostrość jalapeño zależy od klimatu, w którym była uprawiana oraz od sposobu przyrządzania.


 Z jalapeño przygotowuje się słynne chipotle,
czyli paprykę, która jest wcześniej wędzona.
Paprykę można suszyć lub konserwować, przez co możemy się cieszyć jej smakiem cały rok.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz